Явище алотропії

Алотропні модифікації неметалів

Явище алотропії. Алотропні модифікації неметалів

       Природа ніколи не перестає дивувати тих, хто намагається розгадати її таємниці.
  Сьогодні розглянемо одне з природних явищ, яке має назву "алотропія". Ми знаємо, що всі речовини утворені з дрібних частинок — атомів. На сьогодні вченими відкрито 118 видів атомів (хімічних елементів). Перекомбінації атомів дають величезну кількість як простих (більше 400), так і складних речовин. "І що ж тут нового?", - запитаєте ви. Думаю, цікаво дізнатися про те, що існують такі хімічні елементи (атоми), що утворюють декілька різних простих речовин — алотропів (алотропних модифікацій)

      Як приклад пригадаємо, що кисень, яким дихають майже всі живі істоти утворюється двома атомами Оксигену і має хімічну формулу О2, а газ озон, який захищає Землю від жорсткого ультрафіолетового випромінювання, теж утворюється з атомів Оксигену і має формулу О3.

        Отже кисень та озон є алотропними модифікаціями одного хімічного елемента Оксигену.
Явище алотропії відоме для невеликої кількості хімічних елементів-неметалів, а також деяких металів. Алотропи можуть відрізнятися між собою фізичними і хімічними властивостями, поширеністю в природі та способами добування і використання. А також модифікації за певних умов можуть одна в одну перетворюватися. 

           Так озон, на відміну від кисню, має запах, отруйний, має вищі температуру кипіння та плавлення і є більш хімічно активним. У невеликих кількостях він є чудовим антисептиком і використовується для знезаражування води та приміщень лікарень. У суміші з киснем використовується як окисник для ракетного палива. Утворюється з кисню за умови високої температури (розряд блискавки). Відчути його запах можна після грози. Реакція утворення озону з кисню є оборотною.  О2 + О ↔ О3

            Найкраще вивчено явище алотропії для таких хімічних елементів як Карбон, Оксиген, Фосфор, Сульфур, Селен. 

              Для Карбону відомі такі алотропи як алмаз, лонсдейліт, графіт, аморфний вуглець, фулерени, нанотрубки, карбін, графен. Частина з них природні, а частина — добуті штучно. За відкриття графену (2004 рік) в 2010 році фізики Манчестерського університету Гейм та Новосьолов отримали Нобелівську премію. Графен одношарова модифікація Карбону товщиною в атом, найтонший, найлегший і найміцніший матеріал (у 200 разів за сталь), витримує навантаження у 5 т і більше без руйнування. Розкладається бактеріями тому є екологічно безпечним. 

      Лонсдейліт знаходять у кратерах астероїдів. Його добувають з графіту з використанням величезного тиску. Можна його добути і з алмазу. Лонсдейліт дуже схожий до алмазу але менш твердий, має коричнево-жовтий колір і алмазний блиск. Його відносять до металоїдів. Валентні кути кристалічних граток алмазу та лонсдейліту однакові та становлять  109°28’16’’ але координаційне число в гратці алмазу — 8, а в лонсдейліту — 4.   

     Практичне використання цього алотропу сумнівне через складність його добування.
    Найширше використовуються алмаз та графіт. Алмаз є природним коштовним мінералом. Прикраси з нього мають високу ціну. За шкалою твердості Мооса він є самим твердим серед мінералів. 

     Графіт теж природна речовина, але навпаки є м'якою, непрозорою, сіро-чорного кольору та електропровідною. Графітові стержні використовуються як електроди або як олівці. Такі відмінності між алмазом,  графітом та іншими алотропними модифікаціями Карбону обумовлені особливостями будови кристалічних граток цих речовин. 

Кристалічні гратки алмазу та графіту

     У сучасних нанотехнологіях все частіше застосовуються й інші алотропні видозміни Карбону, зокрема використання нанотрубок здійснило революцію в генетичній медицині та фармакології. Вони можуть використовуватися для ранньої діагностики раку та хвороб, що викликані збоями в роботі ДНК. Нанотрубки створені штучно в 1991 році. Вони мають довжину 100 нм, а діаметр — 1-2 нм. Ускладнюється активність їх використання в медицині тим, що нанотрубки не розчиняються у фізіологічних рідинах. Вчені шукають шляхи подолання цієї проблеми.

       Фулерени — тверді кристалічні речовини, алотропи Карбону сферичної форми. Створені у 1990 році. Їх молекули можуть містити по 20, 24, 28.....60, 70, 200 атомів Карбону. Найстійкішою є модифікація С60.
Це сильний антиоксидант, що має надпровідні властивості. Дуже дорогий матеріал але перспективи його використання широкі.
      
    Фосфор в природі зустрічається лише у зв'язаному стані та має п'ять модифікацій — білий (отруйний), червоний (полімерний, фіолетовий), чорний (напівпровідник, аналог графіту), металічний (електропровідний)  та аморфний. Білий фосфор Р4  має часниковий запах, світиться в темряві та у хімічному відношенні є дуже активним, спалахує на повітрі, тому зберігають його під шаром води. Найчастіше використовується червоний фосфор. Він входить до складу запалювальної маси голівок сірників. Найбільш стабільним і найменш активним  є чорний фосфор. Він абсолютно нерозчинний у воді та органічних розчинниках, масний на дотик. Його добувають нагріванням білого фосфору.

Алотропні видозміни фосфору

      Сульфур утворює просту речовину — сірку. Вона має кристалічну та аморфну форми та утворює алотропні модифікації, такі як пластична, ромбічна, моноклинна сірка і метастабільні циклічні форми. Сірка це речовина самородна і є сумішшю модифікацій, які перетворюються за певних умов одна в одну. Так, коли кристалічну сірку розплавити і повільно вилити в холодну воду, вона перетвориться на пластичну. З часом пластична сірка стає моноклинною.

Сірка

      Селен має сіру полімерну, чорну та червону модифікації. Найстійкішою модифікацією є сірий (металічний) селен. Він є напівпровідником, дуже чутливим до світла. Усі модифікації  мають молекули Se2, Se4, Se6 та інші. З точки зору хімії вони мають властивості аналогічні із сіркою. Майже усі модифікації селену отруйні. Перетворюються одна в одну. Видозміни  селену входять до складу більше 30 сполук, життєво необхідних людині. Без селену не засвоюється в організмі йод, а отже страждає щитоподібна залоза та інші органи-мішені, які потребують її гормонів.

Алотропні модифікації селену

      Сірка, графіт і алмаз зустрічаються у літосфері у вільному стані. В Україні поклади сірки є в Івано-Франківській, Львівській і Тернопільській областях, графіт — в Запорізькій та Кіровоградській областях.
        
     Домашнє завдання: вивчити § 15 підручника Попель, Крикля для 11 класу, вправа 112 сторінка 90.

Репост в соц мережі

Facebook Twitter