Коротко про карбонові кислоти

Оцтова кислота
    Доброї пори доби, друзі! Сьогодні ми з Вами поговоримо про карбонові кислоти. Розглянемо будову їх молекул, властивості, знаходження в природі та застосування. Для моїх студентів це буде наступна тема дистанційного навчання і чергове завдання, яке вони мають виконати ☺.
        
    Карбонові кислоти це досить багаточисельний клас оксигеновмісних органічних речовин. Багато з них мають природне походження, утворюються в клітинах рослинних та тваринних організмів. Речовини, аналогічні до природних карбонових кислот, синтезуються в лабораторних умовах та у промисловості. Деякі з них можна приготувати і в домашніх умовах.

Оцет домашній яблучний

Карбоновими кислотами називаються речовини, у яких вуглеводневий радикал — R,  пов'язаний з однією чи кількома карбоксильними групами —СООН.  
 R—COOH

     Кислоти, у молекулах яких міститься більше десяти атомів Карбону відносяться до вищих карбонових кислот. За кількістю карбоксильних груп в молекулах, карбонові кислоти класифікують на моно- та полікарбонові. 

   До полікарбонових кислот належить відома усім лимонна (цитринова) кислота. Вона має складну наукову назву 2-гідрокси-1,2,3-пропантрикарбонова кислота і має три карбоксильних групи в молекулі.
      
    Не менш важливим є й вуглеводневий радикал. Від його будови залежить класифікація карбонових кислот на насичені, ненасичені та ароматичні. Ми розглянемо найпростіші, але цікаві і корисні, насичені одноосновні карбонові кислоти. Для прикладу візьмемо оцтову (етанову) кислоту.

     Загальна формула насичених одноосновних карбонових кислот CnH2n+1СОOH 
Першими представниками цього ряду є мурашина (метанова) та оцтова (етанова) кислоти.
Оцтова (етанова) кислота має хімічну формулу СН3СООН. Інформацію про цю речовину (та мурашину ☺) я розмістила у невеликій презентації. 

В кінці презентації є домашнє завдання. 

       

Репост в соц мережі

Facebook Twitter