Ставимо розділові знаки в тексті правильно


Розділові знаки в тексті
        Вітаю! Цей пост буде не про граматичні чи орфографічні помилки в  реченнях та словахСьогодні хочу поговорити про те, чи ставимо ми розділові знаки в тексті правильно? Чи вміємо форматувати друкований текст, використовуючи за правилами розділові знаки та пропуски (пробіли)? 
      Сучасна, освічена людина практикує друкування тексту частіше, як письмо від руки. Освітян це стосується чи не найбільше.Тому правильно складений та форматований текст, без орфографічних помилок та з хорошою пунктуацією, є необхідністю, а також ознакою грамотного спеціаліста. Крім того, коли ми працюємо в мережі, завжди краще для пошуковців читати добре відформатований текст.   
    Звичайно, простіше працювати з текстами у додатках, скажімо такому, як Microsoft Word, який має багато можливостей для правильного оформлення тексту, важче це зробити в блозі (як зараз мені), тому що текстовий редактор блогу має досить обмежені можливості. Але ж "не святі горшки ліплять", всьому можна навчитися.
З огляду на свою роботу, можу сказати, що читала велику кількість цікавих статей, методичних рекомендацій, необхідних в освітньому процесі, інших друкованих робіт, враження від яких псували неправильно розставлені коми, крапки, пропуски та інші розділові знаки. А це – помилки. Тому мені захотілося звернути увагу на деякі з них і спробувати допомогти у їх виправленні.
Хочу розпочати зі звичайних крапки і коми. Ну що, здавалося б, простіше? Але тут часто, особливо початківці, роблять помилки.
Типові помилки виділятиму червоним. Давайте подивимось.

Білий вітер, вітер долі.
Ти - і тихий, і прудкий!
Бачимо, що крапка та коми поставлені через пропуск від слова, а це неправильно. Як невірним є й такий запис де пропусків зовсім немає.

Білий вітер, вітер долі.
Ти - і тихий, і прудкий!

Важливо пам'ятати, що крапка ніколи не ставиться в кінці заголовка чи підзаголовка. 
У цьому прикладі є іще пунктуаційні знаки, ставлячи які можна зробити помилку.
Білий вітер, вітер долі.
Ти-і тихий, і прудкий !.
Пропуск ставиться до і після дефісу.
Виключенням є односторонній дефіс, який ставиться без пропуску.
Сучасні нано- та біотехнології.
Часто в кінці окличного чи питального речення, перед знаком оклику чи питання помилково робиться пропуск.

Хто це, хто це так співає?

Якщо в реченні використовуються і знак питання, і знак оклику - то за правилами вони пишуться без пропуску і першим - завжди пишуть знак питання ?! Особисто я частенько ставлю і лишні пропуски, що теж неправильно, і плутаю !?, чи роблю інші помилки, але чесно намагаюся їх виправляти.
Ставити по декілька знаків питання чи оклику - теж вважається помилкою (!!!!!, ???)
Варто зупинитися на нерозривному пропуску. Проблема з цим пропуском довго мене турбувала. Що ж це за такий пропуск і де його використовувати? Нерозривний пропуск слугує для того щоб перенесення слів тексту з рядка в рядок не псували його вигляд та читабельність. В блозі я не можу скористатися можливістю ставити цей пропуск, а от коли працюємо у Word, така можливість є.

Нерозривний пропуск використовується доволі часто.
Для прикладу:
1.його потрібно поставити між ініціалами та прізвищем, щоб вони "не розбіглися" у різні рядки.
Т°.Г°. Шевченко (нерозривний пропуск позначається кружечком, як градус);
2. між цифрою та якоюсь одиницею міри: 2°кг, 30°°С;
3. деяких скороченнях: і° т.д. тощо;
4. між номером чи параграфом з числом: №°1
5. в географічних назвах: вул. Відінська° 35 тощо.

Щоб побачити в тексті, набраному в Word, нерозривний пропуск потрібно на панелі інструментів натиснути значок ¶. Всі помилки в наборі тексту стануть помітними. Для того щоб використати нерозривний пропуск скористаємося клавіатурою. На ній потрібно затиснути клавіші Shift + Ctrl + пропуск чи скористатися Alt-кодом 0160. Натискаємо клавішу Alt і на бічній клавіатурі набираємо цифри 0160 (тільки на бічній). Ці способи добре працюють у Windows.

На Alt-кодах варто було б зупинитися докладніше. Можливо про них напишу десь пізніше (смайлик також поставлений з допомогою Alt-коду). Якщо в тексті потрібно поставити дужки то від попереднього слова відділяємо їх пропусками, а в середині дужок пропуски не ставляться. Числа, розділені слешем (/) чи дроби, пропусками теж не розділяються.

Уф! Допис виходить надто довгим. Тому буду "закруглятися". Зрозуміло, що я торкнулася лише маленької частинки проблем, які виникають під час роботи з текстом. Інформації з даного питання в мережі є більш як достатньо. Маю надію, що тема була вам корисною. Вчимося разом!

Знайшли помилки в моєму тексті? Напишіть мені. Я із задоволенням прислухаюся до вашої думки і виправлю.

Розділові знаки

Репост в соц мережі

Facebook Twitter