Врятувати океани

Океан життя
"Тисячі жили без любові, ніхто - без води". Відомий вислів Вістен-Г'ю Одена, видатного англо-американського поета, глибоко висвітлює роль води для існування усіх живих істот на планеті.  
      Важко переоцінити роль води в житті глобальної екологічної системи Землі. Безмежний простір Світового океану людство нещадно експлуатує вже десятки чи навіть сотні років. Вода - це місце звідки черпаються природні ресурси та куди скидаються небезпечні відходи. Нещадно знищується біорізноманіття організмів, що населяють океан.

       У звіті Всесвітнього фонду дикої природи наголошується на тому, що за чотири останні десятиліття більше як в два рази зменшилась популяція риб, зникають коралові рифи, на межі вимирання морські ссавці. Від різного мотлоху, що викидається в океан, мікропластику та важких хімічних відходів, жителі глибин просто задихаються. Плівки нафти, мастил морських суден, нерозчинні хімічні речовини, що потрапляють у воду, унеможливлюють газообмін між атмосферою та океанічним світом, порушуючи  гомеостаз водного середовища.

Врятувати океани від пластикового сміття
   
    Однією з найбільш явних причин вимирання багатьох видів водних організмів є накопичення в океані пластику. На очищення від нього Єврокомісія обіцяє виділити 300 млн. євро. Щорічно, у вигляді зникнення ресурсів та екологічної шкоди, суспільство  втрачає близько 2,5 млрд. доларів від забруднення океану пластиком. Ці проблеми вирішуються, але надто повільно. І це тягне за собою ті небезпечні глобальні зміни клімату на планеті за якими ми спостерігаємо. Рівень океанів та морів невпинно піднімається, загрожуючи захопити великі території суші.
       
       Поодинокі, фрагментарні порухи небайдужих людей в плані очищення океанів - це, звичайно, добре, але необхідна підтримка держав та урядів у цій справі. Освітні програми для молоді, волонтерські рухи, розвиток екологічного мислення у соціумі та інші природозберігаючі заходи допоможуть зупинити катастрофу. Як врятувати океани?

     Фонд The Ocean Cleanup Foundation планує випробувати систему ліквідації Великої тихоокеанської плями, що має розміри, як територія трьох Францій. Ця пляма, смертельним баластом, гойдається на хвилях Тихого океану між Каліфорнією  та Гавайськими островами (США). 

    Боян Слат - молодий винахідник з Нідерландів, підприємець, головний директор Ocean Cleanup, яка займається проблемами очищення Світового океану від пластику. Розробляються відповідні інноваційні технології, планується очистити більшу частину цієї плями за п'ять років, а пластик переробляти на суші.                                       
Врятувати морських тварин
   Чи робиться щось глобальне для того щоб врятувати екосистеми океанів? Людина усвідомлює свою відповідальність за ті  негативні  процеси, що відбуваються, знає, що благополуччя світу наземного залежить від благополуччя світу водного.

 У Тихому океані створено дивовижний, найбільший, унікальний аквазаповідник "Папаханаумокуакеа".
Він є морською національною пам'яткою. Цей заповідник має площу більше як 1,5 млн. кв. метрів. Живуть тут такі види як зелена черепаха, черепаха Хоксбіла (бісса), тюлень-монах. Бісса єдина з рептилій, що здатна до біофлуоресценції. Її тіло поглинає синє світло, а випромінює жовто-червоне. Ці черепахи та інші мешканці океану, сьогодні є рідкісними, зникаючими видами. Тут знайшли прихисток близько тисячі різних видів, яким загрожує вимирання. І це не лише тварини, а й різні водні рослини.

    В Індійському океані - Сейшельські острови взяли зобов'язання розширити заповідні акваторії за рахунок списання частини суверенного боргу. Ініціатором такої акції став фонд Леонардо Ді Капріо під назвою Nature Conservancy. До 2021 року на цій акваторії буде створено заповідник площею 210 тис. кв. кілометрів.

      В Атлантичному океані створено морську національну пам'ятку "Північно-східні каньйони та підводні гори". ЇЇ площа становить більше 13 тис. кв. кілометрів.
  Останньою недоторканною екологічною системою поки що залишається Південний океан, що біля південного полюса Землі. Це єдине місце на планеті де в непорушеній екосистемі можуть проживати більшість китів та пінгвінів. 

    Море Росса, біля південного полюса виробляє близько 75% відсотків поживних речовин, що йдуть на підтримання життя в усьому океані. Китай та Росія, після довгих дискусій, нарешті оголосили цю акваторію заповідною. Тут заборонена риболовля та інший промисел. Понад мільйон кв. кілометрів мерзлоти будуть контролюватися багатьма країнами світу, серед яких є й Україна та Євросоюз. Хочеться вірити, що безмежно дивовижний світ океанів житиме.
Хвиля

Репост в соц мережі

Facebook Twitter