Добрива. Підживлення рослин

Коротко про мінеральні добрива 

        
         Родючість ґрунту залежить від кількості в ньому ґумусу. В результаті сільськогосподарського обробітку ґрунту, невірного зрошування та осушення земель, вирощування монокультур, таких як соя, ріпак, кукурудза, за відсутності сівозмін, а також через природні ерозійні процеси, що відбуваються під впливом води та вітру, ґрунти поступово виснажуються. Родючість виснажених ґрунтів знижується. Такі  порушені землі потребують відновлення, рекультиваційних заходів та органічного і мінерального підживлення рослин.

      Для покращення врожайності сільськогосподарських культур в ґрунт вносяться різні види добрив. Всі добрива поділяються на органічні та мінеральні.

Добрива

      Ми з вами поговоримо про мінеральні добрива. Ви дізнаєтеся про їх особливості, класифікацію, роль та вплив на здоров'я людини.

        В чому ж полягає головна відмінність між мінеральними та органічними добривами? Мінеральні добрива є продуктом хімічної промисловості тоді як органічні добрива - є продуктами життєдіяльності живих організмів чи їх відмерлих решток. Через високу концентрацію різних хімічних елементів, вони діють швидко і за кількістю їх необхідно відносно небагато. Тоді як органічні добрива мають повільну дію і результат їх внесення в ґрунт помітно через досить значний проміжок часу. Органічні добрива містять більш широкий спектр речовин, необхідних для рослин, добре впливають на фізичні якості ґрунту, вологоємність, пухкість та покращують родючість. Але мають значні недоліки - високу ціну та складність у транспортуванні і внесенні в ґрунт.

      Мінеральні добрива при ґрунтовому живленні рослин використовуються більш повно, тому що знаходяться у легкодоступній, розчинній формі солей. Ці добрива досить економічні у виробництві, містять високі концентрації необхідних хімічних елементів, відносно швидко покращують показники родючості ґрунтів, прості у використанні.

Підживлення рослин

       Різні види мінеральних добрив мають певний хімічний склад, а тому вносяться в різні періоди вегетації (розвитку) рослин і навіть в різні пори року, мають чітко визначені норми внесення, яких обов'язково потрібно дотримуватися. При визначенні норм добрив враховуються види рослин, які потрібно підживити,  вносячи добрива, види ґрунтів, їх родючість, вміст вологи, погода тощо. Важливою є й форма добрив. Так наприклад, змішувати добрива різних видів можна лише коли вони в гранульованому вигляді, а калійні добрива завжди вносяться окремо. Часто використовуються екологічні мінеральні добрива такі як калійне добриво - екоплант. Це комплексне добриво рослинного походження.

      Найчастіше мінеральні добрива класифікують за трьома показниками:

1. Наявність поживних компонентів (односкладні: азотні, калійні; комплексні: калійна селітра, діаммофоска та ін.

2. За агрегатним (фізичним) станом: рідкі (аміачна вода), тверді (нітрат натрію), газоподібні (діоксид вуглецю).

3. Тверді добрива (за розміром частинок): гранульовані, кристалічні, порошкоподібні.

       Для студентів. Який же вплив мають мінеральні добрива на огранізм людини? На це та інші запитання  вам необхідно буде знайти відповіді самостійно.

Добрива

Репост в соц мережі

Facebook Twitter